top of page

Workshops

Trumsolo med Alexandra Soto

Alexandra Soto gästade festivalen även förra året och nu kommer hon tillbaka för att dela med sig av sin dans.

 

Alexandra Soto är en prisbelönt artist med många års erfarenhet av att uppträda på såväl galashower som bröllop och dansar både till playback och live-musik. Hon har tränat för många av världens mest välrennomérade dansare/pedagoger som Tito (EGY), Aida Nour (EGY), Camelia of Cairo (EGY), Kaled Mahmoud (EGY), Aziza of Cairo (EGY), Zeina (SWE), Mercedes Nieto (UNG), Nour (RUS), Nabila (JOR/DER), Jiliana (USA), Aziza (CAN/USA), Zahra (DER), m.fl.

Alexandra har även dansat balett, jazz, morden dans och salsa.Hon har arbetat som skådespelerska i några år vilket visar sig I hennes varma och starka framträdanden när hon står på scen, och har kommit att bli känd för sina uttrycksfulla koreografier och bländande teknik.För mig är orientalisk dans en konst, det är själen som dansar. En kvinnlig och sensuell dans full av en inre och kraftfull energi. Jag vill förmedla i min dans passion och glädje.

 

Iår lär Alexandra ut en fartfylld trumsolokoreografi. Det blir en intensiv och energisk koreografi till fartfyllda trumrytmer med influenser av  khaleegy.

 

Tid: 3 maj, kl 11:00-13:00

Plats: Stora salen på Drabanten, Bangårdsgatan 13

Nivå: Fortsättning och uppåt

Pris: 350kr

Meleya Leff med Konstantina Buni

Konstantina Buni började dansa jazz och balett 1980 i Norrköping där hon växte upp. Vid sidan av jazzen och baletten närde hon folkdansnerven med danser från balkanländerna. Konstantina startade dansgruppen Hajde som turnerade i Östergötland med danser från Grekland, Turkiet, fd Jugoslavien, Bulgarien mfl. Under den sista tiden fick hon upp intresset för orientalisk dans. Hennes egyptiska danslärare Fadia Wallin hade ett stort förråd av filmer, musik och kläder som hon gladeligen lånade ut. Konstantina matade hjärnan med filmer och musik och tränade intensivt. Väl i Stockholm provade Konstantina på flamenco och orientalisk dans. I det sistnämnda fastnade hon rejält. Mycket tack vare hennes första lärare Fadia Wallin, Suzan Petrén och under senare år Lena Helt blev Konstantina en mycket välrenommerad artist och pedagog inom orientalisk dans. Sedan dess är hon även utbildad av de bästa lärarna i Sverige, Egypten och USA som t ex Samasem, Aida Nour, Ibrahim Akef, Suhaila Salimpour, Yousry Sharif, Banafsheh Sayyad, mfl. Konstantina startade dansgruppen Raks el Hawanem som var en av de mest framgångsrika dansgrupperna i Sverige inom orientalisk dans. Repertoaren, som till en början bestod av egyptisk folklore- och cabaretstil, växte och omfattade så småningom även persisk, kurdisk och balouchisk dans.Konstantina undervisade regelbundet under tiden 1995 fram till 2001 och var en mycket omtyckt pedagog. Efter ett långt uppehåll är Konstantina igång igen med bl a terminskurs på Layali.

 

På Tinas workshop kommer ni få lära er en koreografi med temat Meleya Leff som avslutas med ett rivigt trumsolo inspirerat av Haggala! Ni kan läsa mer om vad Mileya Leff och Haggala är här nedan.

Ta med egen Meleya, alternativt en tyngre slöja som är

ca 2,5 x 1,5m

 

Tid: 3 maj, kl 14:00-17:00

Plats: Stora salen på Drabanten, Bangårdsgatan 13

Nivå: Fortsättning och uppåt

Pris: 450kr

Om Melaya Leff:

Det finns en karaktärsdans som dansas i Egypten som kallas Melaya Leff där man använder en typ av sjal. Sjalen är svart och viras tätt inpå kroppen för att skyla kvinnans ”kurvor”. En sjal som ska hålla kvinnan sedesam. I Melaya dansen spelar dansösen rollen av en busig ung kvinna som flirtar med sina åskådare, leker med slöjan genom att ”dölja och avslöja”.

Eftersom dansen är från Alexandria, en hamnstad, är dansscenen oftast mellan fiskaren/na och de kvinnor som söker uppmärksamhet genom att visa att de är oberoende och fria. Sjalen, Melayan är en stor, svart sjal gjord av nylon eller silke, där kvinnorna sveper in sig helt från topp till tå när de ska lämna hemmet. För scenbruk ”pimpas” Melayan med paljetter.

Ordet Leff betyder helt enkelt " att linda ". Under Melayan, bär dansösen en formsydd klänning som är knäkort med volanger i starka färger. Det är viktigt att ha skor på sig i och med att detta är en stadsdans. Gärna sandaler med höga klackar eller ship-ship som de kallas på arabiska. På huvudet virar man en liten sjalett dekorerad med tofsar och blommor. Man kan även bära, en virkad ansiktsslöja som kallas burr'ah till.

 

En orientalisk dansös i Egypten använder Melaya Leff dansen i en folkloristisk del av hennes show där hon har lagt in tid för ombyte till en ”Melaya outfit”. Viktigt att respektera principen i all folkdans där man bör ”skyla magen” och inte använda en ”badla”, tvådelad dräkt. Är det en fusion så är allt tillåtet, musiken bestämmer ganska mycket.

 

Haggala Drum Delight:

Ett trumsolo angränsande till Melaya dansen har koreograferats med inspiration av Haggala. Här har musiken fått styra val av inriktning. Haggala är en dansstil som dansas av beduiner i Saharas oaser. På arabiska betyder ordet Haggala "hoppande". Det är en energisk dans, baserad på stora häftiga höftrörelser och hopp. Haggalan är även släkt med Nordafrikas danser såsom Libyen och Tunisien.

© Studio-K 2014

bottom of page